Sari Kurma SAHARA Karanganyar

Sari Kurma Sahara Karanganyar
 Sari Kurma Sahara Karanganyar
Harga:
Rp: 25.000
Sari Kurma SAHARA Karanganyar | Supplier Herbal Karanganyar

Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.

Sari Kurma SAHARA Karanganyar adalah merupakan suplemen kesehatan yang lengkap. Karena didalamnya terdapat senyawa-senyawa yang dibutuhkan tubuh dalam proses pemulihan penyakit, juga sekaligus mengandung senyawa sebagai sumber energicyang dibutuhkan oleh tubuh. Dengan mengkonsumsi sari kurma SAHARA secara rutin dapat mempercepat proses pemulihan berbagai penyakit.

Proses pengolahan sari kurma SAHARA menerapk sistem GMP (Good Manufacturing Practice) artinya proses produksi dilakukan secara baik dan benar. Karena ditangani dan dikelola oleh tenaga ahli yang sudah berpengalaman dibidangnya. Dengan demikian sari kurma SAHARA dijamin kualitas dan keamanannya.


Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah saw kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.

Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellant source atau sumber mujarab. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit.

Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.

Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”

Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.



Kami menyediakan Sari Kurma SAHARA yang dikemas secara higienis tanpa mengurangi manfaat & khasiat dari kurma tersebut, berikut ini manfaat dari Sari Kurma SAHARA Karanganyar,

Manfaat  Sari Kurma Sahara Karanganyar:

- Meningkatkan stamina
- Membantu proses pemulihan demam berdarah
- Membantu proses pencegahan penyakit hati (liver)
- Baik untuk pencegahan penyakit tumor
- Berperan dalam proses pencegahan osteoporosis
- Baik untuk anemia, lesu & letih
- Berperan dalam peningkatan vitalitas
- Baik untuk kulit
- Berperan sebagai antioksidan dan anti bakteri
- Baik untuk ibu hamil & ibu menyusui
- Membantu proses melahirkan
- Mengurangi gejala menopause
- Baik bagi balita dan pertumbuhan anak
- Berperan sebagai penambah nafsu makan

Aturan Pakai  Sari Kurma Sahara Karanganyar :
Anak-anak 3 x 1 sendok makan sehari
Dewasa     3 x 2 sendok makan sehari
Dapat diminum dengan susu hangat
Diproduksi oleh : SEHAT PRIMA LESTARI
DINKES P-IRT No. 214327101956
Netto: 330gr
Sampaikan pada teman :
Jangan lupa kunjungi juga produk lain kami Teh kulit Manggis Karanganyar
Sari Kurma Sahara Karanganyar bisa anda dapatkan di
Supplier Herbal Karanganyar | Call / SMS : 0821.3906.3541
 
Sari Kurma SAHARA Karanganyar Jasa Buat Blog Surabaya
Modified by : Jasa Buat Blog Surabaya IVYthemes | MKR Site